Ugrás a tartalomra

Elsők között a környezetvédelemben

2022. július 14. csütörtök
A gyömbér, a levendula és az olvadó gleccserek a Gádorban
Elsők között a környezetvédelemben

Szép sikereket könyvelhet el a környezetvédelem területén a Gádor Általános Iskola. Az eddigiekhez hasonlóan ebben a tanévben is folytatódott az elem és a használt olaj gyűjtése, a gyerekek a szülők és a környékbeliek segítségével közel 9 tonna papírt és 900 kg ruhát gyűjtöttek, és az Ipartestület, valamint a Budafoki angyalok által meghirdetett jótékonysági akcióban, Márkus-Schütt Vikinek nyújtott segítségként a kilenc részt vevő iskola közül létszámarányosan a gádoros diákok gyűjtötték a legtöbb kupakot, így I. helyet szereztek.

Az Ökoiskola címhez méltóan a gyerekek környezetvédelmi versenyen is részt vettek, ahol remek eredményt értek el.

A XX. Balogh János Kárpát-medencei Környezet- és Egészségvédelmi Csapatverseny országos döntőjén 3. helyezést ért el az iskola csapata, Kulcsár Nóra 7.a, Hunics Barbara és Jankó András 6.a osztályos tanulók. A gyerekeket a versenyre Fleck Zsófia készítette fel.

A biológia szakos tanárnő elmesélte, hogy a 2003 óta évente megrendezett megmérettetés első fordulóját idén még online rendezték meg, de a döntőt már a versenyt szervező Bem József Általános Iskolában tartották a pontszám szerinti legjobb tíz csapat részvételével.

Június első hétvégéjén volt az országos döntő, amelyre egy klímakatasztrófával kapcsolatos plakátot adtak be. Az olvadó gleccserről, emelkedő tengerszintről készült munkát a rajzos pedagógus segítségével készítette el a csapat.

A hétvégi versenyről Fleck Zsófia elmondta: a kilenc állomás egyikén egy hatperces kiselőadást tartottak a gyerekek, egy másikon az időjárási viszonyok és a frontérzékenység témakörét járták körbe, de volt, ahol a gyógynövények és gyógyteák, volt, ahol a kozmetikai szerek összetevői álltak a fókuszban, és egy klímavédelemmel kapcsolatos előadást is elemeznie kellett a csoportnak.

A versenyzőknek Balogh József ökológusprofesszor munkásságával, a környezetszennyezés módjaival, illetve a gyömbér, a levendula és a borsmenta hatásával is tisztában kellett lenniük ahhoz, hogy az országos versenyen a harmadik legjobb eredményt elérjék.

Tamás Angéla